تا بحال این تجربه بد را داشتهاید که با ورودتان به منزل یک بوی نامطبوعی را با خود به خانه بیاورید؟! بوی بد پا، کفش، جوراب… این تجربه بد تاثیر بسیار منفی در روحیه افراد و خانواده ایجاد میکند، یا بدتر از آن وقتی که به یک مهمانی بروید و بوی بد ناشی از کفش روی جوراب و پای شما باقی بماند و آن را ناخواسته به فضای مهمانی منتقل کنید؛ تصور چنین اتفاقی هم اعتماد بنفس فرد را بهم میریزد چه برسد به تجربه آن.
.
بوی بد پا و کفش ناشی از چیست؟
باکتریها
نوعی باکتری به نام بروی باکتری روی پوست در قسمتهای بین انگشتان پا و روی پوست کفپا وجود دارد که از بافتهای جداشده از سطح پوست هم تغذیه میکند و با ایجاد نوعی واکنش شیمیایی در سطح پوست پا منجربه ایجاد بوی نامطبوع میشود.
مسائلی مانند تعریق پا یا گرمای محیط هم منجربه مناسبتر شدن محیط برای رشد و تشدید فعالیت این باکتری شده و درنهایت باعث افزایش بوی پا میشوند. مثلا افرادی که فعالیتهای بدنی بیشتری دارند یا اهل ورزش و پیادهروی هستند، یا برای مدت طولانی پاهایشان درون کفش قرار دارد (کارمندان) پاهایشان بیشتر عرق میکند و بو میگیرد.
بیماریهای پا
مشکلاتی مانند زخمهای موجود در سطح پوست، التهابات به وجود آمده در پا و بیماریهای بهداشتی و قارچی هم سبب بو گرفتن پا درون کفش میشوند.
کییفیت پایین کفش
گاهی مواد پلاستیکی و نامرغوب بکار رفته در قسمتهای مختلف کفش سبب ایجاد بوی نامطبوع و انتقال آن به پاها میشوند.
.
راه حلهای از بین بردن بوی پا و کفش
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است!
اگر شما بتوانید کاری بکنید که اصلا پاهایتان یا کفشتان بویی نگیرد، یا این میزان بو را به حداقل خود برسانید برایتان راحتتر است. همانطور که در عمده دلایل بو گرفتن کفش و پا در بالا دیدید، جنس کفش و تعریق پا نقش اساسی بازی میکنند. پس برای پیشگیری از بو گرفتن کفش و قبل از اینکه نیازی به از بین بردن بوی کفش باشد، بهتر است تعریق پاهایمان را درون کفش به حداقل برسانیم: سراغ تهیه کفشی برویم که امکان تردد هوا را در کفش برقرار کرده و تهویه مناسبی برای پا ایجاد نماید تا پاها درون کفش عرق نکنند. نکته بعدی این است که خیالمان را از کیفیت کفش راحت کنیم و کفشی بخریم که بتوانیم به کیفیت متریال بکار رفته در آن اعتماد کنیم.
جوراب بپوشید، اصولی هم بپوشید!
اگر فرض کنیم استفاده از جوراب برای از بین بردن بوی کفش به صورت کامل، کمی اغراق آمیز است اما به جرات میتوان گفت این راهکار جز ساده ترین راهکارها برای کاهش بوی نامطبوع است. ممکن است شما به دلایل مختلف ظاهری یا گرمایی از پوشیدن جوراب اجتناب کنید، اما بهتر است بدانید در صورت استفاده نکردن مکرر از آن ممکن است عرق ناشی از پا به خورد بدنه کفش برود و فرآیند از بین بردن بوی بد کفش سختتر شود.
توجه داشته باشید همیشه از جوراب تمیز استفاده کنید چرا که جوراب کثیف و عرق گرفته خود سبب بو گرفتن کفش میشود، پس بعد از هر بار استفاده جورابها را حتما بشویید. ضمنا بهتر است از یک جوراب به صورت مکرر برای روزهای مختلف استفاده نکنید.
تذکر: از پوشیدن جورابهای نایلونی هم پرهیز کنید، این جورابها بخاطر منافذ کم باعث تعریق پای افراد شده و توانایی جذب عرق پا را ندارند. در نتیجه میتوانند بیشترباعث بو گرفتن پا بشوند. میتوانید به جای آن از جورابهای نخی استفاده کنید.
نظافت پاهایتان را رعایت کنید
-نظافت به طور مستمر برای تمام نقاط بدن از جمله پاها ضروری است. برای از بین بردن بوی کفش سعی کنید هر روز پاهایتان را با آب گرم، محلولهای نمکی یا صابونهای آنتی باکتریال به دقت نظافت کنید تا ضمن زدودن آلودگی و عرق سطح پوست باکتریهای مضر هم از بین بروند. استمرار در این کار به اندازه دوبار در روز یا بعد از هربار ورزش کردن سبب میشود اکثر اوقات پای شما عاری از باکتری بوده و بوی نامطبوعی در کفش ایجاد نشود یا کمکم این بو از کفش شما برود.
تذکر: فضای میان انگشتان و کنارههای ناخنها محیطی مناسب برای رشد و فعالیت باکترهای سطح پا هستند، زمان شستوشوی پا توجه خاصی به این نقاط داشته باشید.
-بعد از استحمام یا شستوشوی پاهایتان، حتما آنها را به طور کامل خشک کنید. به طور کلی همیشه با پاهای کاملا خشک شده به سراغ کفشهایتان بروید زیرا رطوبت به شدت روی رشد و فعالیت باکتریهای پا اثر مثبتی گذاشته و در نهایت سبب بو گرفتن پاها و کفش میشود.
-بعد از مرحله خشک کردن میتوانید مقدار کمی از الکلهای سازگار با پوست را هم به سطح پوست پا و میان انگشتان بکشید، این کار سطح پوست را خشک نگه داشته و مانع از عرق کردن پا میشود. البته در صورتی که سطح پوست پاهایتان خشکی زده یا ترک دارد یا زخمی روی پایتان است، از اینکار پرهیز کنید.
-پوستهای سفت شده و بافت مرده را با وسایلی مانند سنگ پا یا سوهان بزدایید. پوستهای آسیب دیده هم محل خوبی برای فعالیت باکتریها هستند.
-ناخنهای پاها را به طور منظم کوتاه و تمیز کنید که فرصت رشد و تکثیر باکتریها را از آنها بگیرید.
از اسپریهای پا یا اسپریهای کفش استفاه کنید
شما از چند مدل اسپری برای از بین بردن بوی کفش و پا میتوانید استفاده کنید. در وهله اول از اسپریهای خشبو کننده و دئودورانتها که به طور موقت میتوانند با سرعت بالا و آنی بوی خوب را جایگزین بوی بد درون کفش کنند و زود هم محو شوند اما برای نتیجهگیری پایدارتر، بهتر است به سراغ اسپریهای ضد تعریق بروید. این اسپریها با توجه به ترکیبات شیمیایی که درون آنهاست مانع از عرق کردن پا و در نهایت باعث از بین رفتن عرق پا میشوند. بهترین زمان برای اینکار قبل از خواب و قبل از پوشیدن کفش میباشد.
اگر دچار عوارضی مانند قارچ یا التهابات پوستی هستید هم میتوانید از اسپریهای مخصوص این عوارض استفاده کرده و به از بین بردن بوی کفش و پاهایتان کمک کنید.
شما همچنبن میتوانید برای اهداف فوری و کوتاه مدت از اسپریهای خوشبو کننده کفش نیز استفاده کنید.
از محلول سرکه و آب استفاده کنید
مهمترین ویژگی سرکهها خاصیت اسیدی آنهاست که باعث از بین بردن باکتریها میشود. برای این کار سرکه سفید یا سرکه سیب را با نسبت یک به دوازده با آب ترکیب کنید و با آن محلول خوب پاهای خود را بشویید و بگذارید پاهایتان به مدت یک ربع در این محلول قرار داشته باشد. بعد از آن یک بار هم پاهای خود را با صابون بشویید تا بوی سرکه از بین برود. این کار کمک بزرگی به از بین بردن بوی کفش میکند.
از آبلیمو استفاده کنید
آبلیمو سبب بسته شدن منافذ پوستی میشود و شما میتوانید به عنوان نوعی عرقگیر موقت از آن استفاده کنید. کافیست مقدار پنبه را به آبلیمو آغشته کنید و به کف پاهایتان بمالید.
کفشتان را تمیز کنید
با توجه به ماهیت و جنس کفشتان آنها را به طور منظم نظافت کنید، اگر قابل شستو شو بوده آنها را بشویید، اگر چرم هستن با ضدعفونیکنندههای مناسب چرم کفشتان را تمیز کنید
از چای سیاه استفاده کنید
چای سیاه مادهای به نام تانین دارد که قدرت خوبی در مبارزه و از بین بردن باکتریهای مضر پا دارد. با استفاده از چای سیاه به دو صورت میتوان برای از بین بردن بوی کفش و پا استفاده کرد. یک راه این است که مقداری چای سیاه دم کرده با مقداری آب گرم ترکیب کنید واجازه دهید به دمای متعادل برسد حال میتوانید با آن پاهای خودتان را بشویید یا پاهایتان را به مدت یک ربع در این محلول قرار دهید تا از باکتریها تمیز شود. راه دیگر هم این است که چای را بعد از دم کشیدن و ترکیب کردن با آب جوش ( یا استفاده از چای کیسهای) اجازه دهید تا به مدت 5 دقیقه خنک شود، سپس آن را به درون ظرفی منتقل کنید و آن را درون کف قرار دهید تا بوی بد درون کفش را از بین ببرد.
از الکل استفاده کنید
الکل هم یک محلول ضد بو است هم تحت هیچ شرایطی آبش با باکتری توی یک جوب نمیرود! کافیست مقدار اندکی الکل را به صورت قطره ای درون کفش بچکانید یا با یک پنبه آغشته به الکل درون کفش را تمیز کنید. با تکرار این روند برای چند شب میتوانید سریعا باعث از بین بردن بوی کفش شوید. روش اسپری کردن الکل درون کفش هم برای از بین بردن باکتریها و رفع بو پاسخگو میباشد
تذکر: مراقب کفشهای چرمی باشید الکل ممکن است موجب تغییر رنگ چرم طبیعی شود.
از پدهای بوگیر و اسانسها استفاده کنید:
نوعی پدهای بوگیر برای کفشها و کتانیها وجود دارد که به صورت توپ یا پدهای ورقی وجود دارد که درون کفش قرار گرفته و بوی بد درون کفش را با بوی خوب تعویض میکنند. بهترین زمان قرار دادن این پدها نیز شب تا صبح است. از طرفی اسانسهای متفاوتی همچون اسانس گل میخک، اوکالیپتوس، پوست مرکبات، گیاه اسطوخدوس یا حتی کیسه چای را با تهیه از عطاریها درون کفش به خصوص در نواحی پاشنه و نوک انگشتان قرار داده و روی آن یک قطعه کاغذ بگذارید ک بوی آن اسانس درون محیط کفش باقی بماند و به مدت شب تا صبح اجازه بدهیم کفش در همین حالت بماند. این فرآیند را برای چند شب تکرار کنید.
در صورت امکان فقط از یک کفش استفاده نکنید
سعی کنید بعد از هر بار استفاده از هر کفش یک شبانه روز آن را کنار بگذارید و از کفش دیگری استفاده کنید. در این مدت زمان استراحت یک شبانه روزی کفش هوای داخل کفش تعویض میشود و اکثر باکتریها از بین میروند. این حرکت سبب شده نهتنها رطوبت موجود در کفش از بین رفته بلکه رطوبت کمتری هم به کفش منتقل شده و از بین بردن بوی کفش سادهتر شود.
از جوش شیرین استفاده کنید
جوش شیرین خواص آنتی باکتریالی داشته و سبب از بین بردن بوی کفش میشود. به این صورت که کافیست شبها بعد از استفاده از کفش درون آنها مقداری جوش شیرین بریزید و اجازه دهید تا صبح درون کفش باقی بماند. روز بعد قبل از پوشیدن کفش آن را تکان داده و از جوش شیرین خالی کنید. با تکرار این کار بعد از چند روز متوجه از بین رفتن بوی داخل کفش میشوید. اگر نگران جمع نشدن جوش شیرین از درون کفشها هستید میتوانید جوش شیرینها را در دو لنگه جوراب بریزید و هر لنگه از جوراب ها را درون یک لنگه کفش قرار دهید و بگذارید برای مدت شب تا صبح بماند تا تاثیر مثبت داشته باشد. این کار هم رطوبت موجود در کفش را به خود جذب میکند و هم با خنثی کردن محیط اسیدی و قلیایی کفش رشد باکتریها را متوقف میکند.
تذکر: در کنار استفاده از جوش شیرین درون کفش، میتوانید از آن مقداری روی پای خود هم بمالید سپس جوراب پوشیده و از کفش استفاده نمایید.
از ورقههای جاذب رطوبت استفاده کنید
ورقهها و پدهای نازک و بسیار سبکی وجود دارند که کارشان جذب رطوبت کفش است. آنها را کف کفش قرار دهید و پس از هربار استفاده آنها را تعویض کنید.
فن آخر: به پزشک مراجعه نمایید
اگر این روشها و ترفندهای خانگی منجربه بهبود اوضاع نشد و تعریق پاها و بوی ناشی از آن به حجم نگران کنندهای رسیدند به پزشک متخصص مراجعه نمایید. پزشک متخصص میتواند با تجویز صابونی مفیدتر یا یک ضدتعریق بهتر اوضاع پاهایتان را بهبود ببخشد.
.
منبع: https://aradshoes.com